07 Aralık 2016 Çarşamba 13:47
Sınav stresi nasıl yenilir?

Sınavstresinde fiziksel olarak çarpıntı, terleme, yorgunluk, kas ve baş ağrısı, uykusuzluk, iştahsızlık ve dişleri sıkma gibi birçok belirti ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kaygıyı ve stresi daha çok artıracak belirtilerden olan unutkanlık, dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlüğü gibi durumlar da sıkça görülmektedir.

Bu belirtiler arttıkça başarısız olacağım kaygısı daha da artar. Öncelikle özgüven eksikliğine sebep vermemek için ve ortaya çıkan belirtilerin dozunun daha da artmaması için başarısız olacağım düşüncesini engellemek gerekir.

Yüksek beklentiler kaygıyı artırır

Sınav kaygısına yol açan nedenler arasında; sınavın gelecek planlamasında belirleyici olduğunu düşünen ve mükemmeliyetçi tutum içinde olan anne - babaları yüksek beklentileri de bulunmaktadır.

Çalışma ortamınızı düzenleyin

Sınav stresi nasıl yenilir? sorusunun cevabını bulmada ve sınav stresinin kontrolünde en önemli aşama, hedeflerin gerçekçi bir biçimde belirlenmesi ve buna yönelik bir çalışma planlanmasıdır. Çalışma süresince hazırlanacak programa uyulmalı ancak programın esnetilebilir olmasına dikkat edilmelidir. Çok katı ve kuralcı bir programdan kaçınılmalıdır.

Rahat bir çalışma ortamı oluşturulmalı, dikkati dağıtacak uyaranlar ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Keyif alınan etkinlikler ve sosyal aktiviteler için vakit ayırmak unutulmamalıdır. Hazırlık sürecinde sağlıklı bir uyku ve beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme asla ihmal edilmemelidir. Daha az uyumak için ilaç, aşırı kahve ve enerji içeceklerinden kaçınılmalıdır.

Nefes ve gevşeme egzersizleri stresi azaltır

Olumsuz düşünceler kaygıyı artırdığı için hem sınav öncesi hem de sınav esnasında sınav sonucuna ait düşünceler bir kenara bırakılmalıdır. Olumsuz düşüncelerden kurtulmak için birkaç dakika çevredeki nesnelerin ayrıntılarına odaklanmak stresi azaltabilir. Burundan yavaş ve derin bir nefes alınıp ağır bir şekilde ağızdan verilerek ufak bir nefes egzersizi yapılabilir.

Geçmeyen kaygı belirtileri için uzman yardımı almak şart!

Tüm çabalara rağmen anne, baba ya da çocuk kaygı ile baş edemiyorsa kesinlikle bir uzmana başvurulmalıdır.

Son Güncelleme: 07.12.2016 13:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol